April 22, 2021 2 min read

This East Boston home has been in the family for generations. The history these walls hold is important, but just because that's the way it's always been, doesn't mean that's the way it should always be. As this generation of the family grew, they knew it was time to do something about the kitchen. The space just really wasn’t going to cut it anymore. So they made a change. 


The kitchen is now a more enclosed space, with a large peninsula that serves as both seating and workspace. It helps keep the kitchen clean and organized. Sometimes, design can be counterintuitive. While our first instincts are often to open everything up, sometimes you need to create space by building more. 

Before kitchen photo

The kitchen is not large, but it doesn’t have to be. Previously, there was a small table against the wall, keeping the area more open. By adding a large peninsula, we were able to increase the storage and workspace significantly. In addition, there is now more room for people to sit while the work is going on in the kitchen.


In the redesign, we realized that we could create even more space for the pantry. What was formerly a small pantry cabinet, is now a walk-in pantry, concealed with cabinet door. Who hasn't dreamed of having a secret room in their home? 

Hidden pantry closet by Medallion Cabinetry

This kitchen is the perfect example of what’s possible with good design. Of what the possibilities are when you are willing to sit back and rethink a space. Even when it’s been that way for generations. Just because that’s the way it’s always been, doesn’t mean that’s the way things have to stay. History will always be important, but the best way to honor it isn’t keeping things the same, it’s growing beyond what once was. 

Finished kitchen design renovation

Cabinetry:

Medallion Cabinetry

Door Style: Park Place Flat Panel

Finish: Castle Rock, Painted Tidal Classic on Island

Species: Oak



All Plywood Box Construction, Soft-Close Doors and Drawers, ⅝” Dovetail Drawer Box

 

Work done by:

Any Season Builders


Leave a comment

Comments will be approved before showing up.